a a a

PKP Intercity uruchamia sprzedaż biletów na pociągi do Paryża i Nicei - 29.05.12r.

29 maja br. w Moskwie zostało podpisane porozumienie pomiędzy Kolejami Rosyjskimi a PKP Intercity, na mocy którego pasażerowie z Polski będą mogli kupić bilety na pociągi relacji Moskwa – Paryż – Moskwa oraz Moskwa – Nicea – Moskwa. Będą to kolejne dwa połączenia międzynarodowe w ofercie polskiego Przewoźnika. Sprzedaż biletów ruszy 1 czerwca.

Umowę w Moskwie podpisali Michaił Pawłowicz Akułow, Generalny Dyrektor Federalnej Pasażerskiej Kompanii z Rosji oraz Prezes PKP Intercity, Janusz Malinowski. Na jej mocy, od 1 czerwca 2012 roku w ofercie polskiego przewoźnika znajdą się bilety na dwa nowe pociągi łączące Polskę z Francją.
„Połączenie cieszy się w Rosji bardzo dużym zainteresowaniem, także rosyjskiego biznesu. Bilet na ten pociąg nie jest dla naszych klientów tylko przepustką do podróży. Jest również szansą nawiązania nowych relacji w tym czasie. Zbliża się również czas wyjazdów wakacyjnych i mam nadzieję, że dla wielu podróżników będzie to również ciekawa alternatywa poruszania się po Europie, zarówno na Zachód, jak i na Wschód”– powiedział Janusz Malinowski.

Podróż pociągiem z Moskwy do Paryża  trwa około 37 godzin . W tym czasie skład przejdzie m. in. przez Mińsk, Berlin czy Frankfurt. W Polsce pociąg zatrzymywać się będzie w Warszawie oraz w Poznaniu. Ze stolicy Wielkopolski do Paryża dojechać będzie można w 17 godzin, a z Warszawy podróż zajmie ok. 20 godzin.  Z Moskwy skład wyjeżdża w zestawieniu:  cztery wagony sypialne klasy 2, dwa  sypialne klasy 1 oraz 3 sypialne klasy 1 lux. W Warszawie dołączany jest wagon restauracyjny WARS.

Ceny biletów do Paryża, w klasie drugiej zaczynają się od 242 euro z Warszawy i 230 euro z Poznania. Natomiast w najbardziej luksusowej wersji (w klasie 1) za taki sam bilet zapłacimy odpowiednio  943 euro z Warszawy i 903 euro ze stolicy Wielkopolski.

Trasa pociągu Moskwa – Paryż to ponad 3170 kilometrów. Maksymalna prędkość z jaką pokonuje ją pociąg to 200km/h. W okresie wakacyjnym pociąg kursować będzie 5 razy w tygodniu. W najbliższej przyszłości przewoźnicy planują skrócenie czasu przejazdu o około 4 godziny.

Drugim pociągiem, jaki pojawi się w ofercie jest skład relacji Moskwa – Nicea  . Przejeżdża on przez terytorium 7 państw, w tym przez takie miasta jak Mińsk, Warszawa, Katowice, Wiedeń, Mediolan, Genua, czy Monte Carlo. Ze stolicy Śląska do Nicei pociąg jedzie około 29 godzin, a z Warszawy 33, natomiast całą trasę – z Moskwy do Nicei -  pociąg pokonuje w nieco ponad 50 godzin. Ze stolicy Rosji skład wyjeżdża w zestawieniu: trzy wagony sypialne klasy 1 lux, pięć sypialnych klasy 1 oraz jeden sypialny klasy 2. W Warszawie dołączany jest wagon restauracyjny WARS.

Ceny biletów normalnych do Nicei w klasie drugiej zaczynają się od 228 euro z Warszawy i 205 euro z Katowic. Natomiast w najbardziej luksusowej wersji w klasie 1 za taki sam bilet zapłacimy odpowiednio 952 euro z Warszawy i 876 euro ze stolicy Śląska. Pociąg Moskwa —Nicea to najdłuższe połączenie na transeuropejskiej linii kolejowej. Jego trasa liczy ponad 3200 km. Połączenie kolejowe Moskwa-Nicea zostało uruchomione ponownie we wrześniu 2012 roku, wcześniej funkcjonowało od końca XIX wieku do roku 1914.
W obu pociągach obowiązują 50 procentowe zniżki na dzieci oraz 30 procentowe dla seniorów.

„Oba pociągi odznaczają się wysokim standardem. Są zestawione z najlepszych i najbardziej komfortowych wagonów przewoźnika. Podróż pociągiem tej relacji na pewno pozostawi niezapomniane wrażenia ” – podkreśla Janusz Malinowski.
Bilety na oba pociągi można kupić w międzynarodowych kasach na dworcach. Oferowane będą w 60 dniowej przedsprzedaży.

Oficjalne strony połączeń (tylko w języku rosyjskim):

http://www.poezd-moskva-nicca.ru/  - Moskwa – Nicea
http://www.poezd-moscow-paris.ru/ - Moskwa – Paryż
polski

Komunikaty

Przerwa w płatnościach banku Millenium[ więcej ]
Przerwa w płatnościach Przelewy24 w systemie e-IC[ więcej ]
Zablokowana sprzedaż w poc. międzynarodowych od 31.08.2014/01.09.2014[ więcej ]
Przystanki PKP Intercity BUS relacji Krynica Morska – Malbork – Krynica Morska oraz Kraków – Ustrzyki Górne – Kraków[ więcej ]
Wzajemne honorowanie biletów w pociągach uruchamianych przez „PKP Intercity” S.A. i „Koleje Mazowieckie-KM” sp. z o.o.[ więcej ]
Przystanki PKP Intercity BUS relacji Warszawa - Białystok - Warszawa[ więcej ]
Przedłużone honorowanie biletów odcinkowych[ więcej ]